Press enter to see results or esc to cancel.

Tekmovanje

Tekmovanje Design-Build-Fly že od leta 1996 organizira Ameriški inštitut za astronavtiko in aeronavtiko. Prvega tekmovanja se je udeležilo 11 ekip, nato se je število ekip povečevalo, s tem pa tudi konkurenca in zahteve tekmovanja. Le-te so vsako leto drugačne, in kot pove že ime samo (‘Skonstruiraj – Izdelaj – Leti’) od študentov zahtevajo snovanje in izdelavo optimalnega modela letala. Zahteve so vsako leto drugačne, študente pa prisilijo v razmišljanje izven okvirjev, iskanje inovativnih rešitev ter preizkušanje teoretičnega znanja pridobljenega na fakulteti, v praksi. Navsezadnje je pomemben del tudi letenje, brez katerega letalo sploh ne zaživi v vsej svoji veličini 😊 Vsakoletno se ne spreminjajo samo pravila, temveč tudi lokacija. Tekmovanje se izmenično odvija dveh letalskih prestolnicah ZDA; Wichita, Kansas in Tucson, Arizona. S svojimi zelo različnimi vremenskimi pogoji še dodatno poskrbita za pestrost na tekmovanju.

Na tekmovanju mora letalo najprej prestati tehnični pregled, nato pa se opravljajo 4 ‘misije’ oziroma naloge. Ena izmed njih je kopenska, v njej pa se demonstrira delovanje vseh potrebnih mehanizmov in je po navadi hitrostna. Ostale tri misije so preizkusi v letenju.

Dva meseca pred tekmovanjem je potrebno oddati tudi tehnično poročilo, v katerem je opisan način organizacije ekipe, konceptualna in detajlna konstrukcija letala, proces simulacije in testiranja, ter tehnične risbe.

Poročilo in vse štiri misije se točkujejo, vsota točk pa nam poda uvrstitev.